Creativiteitsontwikkeling

Ontdekken

Kinderen ontdekken de wereld door te spelen en ontwikkelen zich tijdens het ontdekken. Ontdekken is al werkend het materiaal leren kennen, het inschakelen van de eigen creativiteit en zich al doende te ontplooien.

Ontwikkeling wordt niet bereikt door je kind alles voor te doen, maar door hem of haar te voorzien van materialen die ze zelf kunnen gebruiken en waar ze al ontdekkend mee aan de slag kunnen.

Een kind  is ontdekkend en creatief bezig als het met bouwblokken speelt of als hij lekker aan de gang gaat met kleurpotloden. Als een baby een krant of folder in elkaar propt en scheurt, doet hij ervaring op, brengt bepaalde veranderingen aan en maakt nieuwe vormen van het materiaal.

Een kind kan veel leren van het samenspel met andere kinderen. De ideeën van andere kinderen zien en er weer een eigen draai aan geven, het verwoorden van eigen ontdekkingen aan vriendjes, het vertellen over iets wat gelukt is...allemaal uitingen van ontwikkeling die het kind heeft opgedaan.

 

Het eindresultaat?

Misschien heb je het bij je eigen kind wel eens gezien: een kind is meestal niet gericht op het eindresultaat van zijn creatieve werk, maar op het bezig zijn. Zijn doel is al evenmin ‘iets leren’, het mooie hiervan is dat dit ondertussen al spelenderwijs wel het gevolg is van zijn bezig zijn.

Als het kind is uitgespeeld, uitgetekend, uitgebouwd, uitgefantaseerd, dan houdt het voor hem op. Hij krijgt geen nieuwe prikkels meer vanuit zichzelf of vanuit het materiaal waar hij mee bezig is. Zijn belangstelling zal zich gaan verleggen naar iets nieuws om daar weer hetzelfde mee te gaan doen: ontdekken, bezig zijn en er weer van leren.

Volwassenen willen meestal wel graag het goede eindresultaat zien, maar het is fijn om hier met je kindje in mee te gaan en te genieten van het ontdek- en speelproces. Je kunt vragen of je kind tevreden en blij is met wat hij of zij gemaakt heeft en samen blij zijn als dat het geval is. Als je wel aandringt om het verbeteren of afmaken van het eindresultaat zal dit doorgaans averechts werken en het plezier in het bezig zijn zeker niet terugbrengen.

Het materiaal

Wat kun je doen als ouder om je kind te helpen in zijn of haar creativiteitsontwikkeling? Zorg voor voldoende materialen.  Hierin kun je 3 verschilllende fases onderscheiden:

  1.  de keuze en beoordeling, waar is het kind aan toe, of wat is nog te moeilijk
  2. de voorbereiding, zoals het klaarleggen, ordenen of voorbewerken
  3. de motivatie, maak vanuit de ervaringswereld van het kind de verbinding naar de creatieve activiteit die het kind het gaat doen

Kijk eens rond op onze Productpagina Creatief voor creatieve materialen.

Ideeën

Het is helemaal geen probleem als je niet gezegend bent met een voorraad aan creatieve ideeën, want gelukkig kunnen we die genoeg vinden op internet, Pinterest etc. Het werkt voor jezelf soms fijn om, net als op school, met een thema te werken. Het kader van een thema helpt om ideetjes te zoeken en vaak vindt een kind zo’n kader ook erg fijn omdat het overzicht en richting geeft.

Je kunt dit doortrekken richting het speelgoed waar een kind in die tijd mee speelt, door thematisch speelgoed aan te bieden. Hiervoor kun je ook eens kijken op onze Thema Pagina’s om inspiratie op te doen.

En nu aan de slag..

Laat je kind lekker bezig zijn! Geniet van zijn of haar creatieve werken en doe zelf ook eens mee! Want samen bezig zijn vindt elk kind geweldig.

                                                 Albert Einstein: Creativiteit is intelligentie die plezier heeft.  

 

 

© 2012 - 2023 SB Speelplezier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel